Occultisme

Occultisme

Occultisme is de studie van occulte of verborgen wijsheid (voor de occultist is het de studie van ‘Waarheid’, een dieper waarheid die onder het oppervlak bestaat).
Het kan onderwerpen zoals magie, astrologie, spiritualisme, extra-sensorische waarneming en numerologie omvatten. Er is vaak een sterk religieus element in deze studies en overtuigingen, en veel occultisten beweren het naleven van religies zoals Gnosticisme, Hermetisme, Satanisme, Luciferianisme, Thelema en Neopaganisme.

Het woord ‘occult’ is echter een beetje generiek omdat bijna alles wat niet door een van de belangrijkste religies wordt beweerd, de occulte beschouwd worden. Sommige religieuze denominaties beschouwen het occult als iets bovennatuurlijk of paranormaal dat niet door of door God bereikt wordt en wordt daarom beschouwd als het werk van een tegenovergestelde en kwaadaardige entiteit, zodat het woord negatieve connotaties voor veel mensen heeft. Het is populair geworden ‘kennis van de paranormale’ (in tegenstelling tot de wetenschap of de kennis van de meetbare), of ‘kennis bedoeld alleen voor bepaalde mensen’ of ‘kennis die verborgen moet blijven’.

Het is ook populair geassocieerd (met name als gevolg van populaire fictie zoals die van Dennis Wheatley) met satanisme, zwarte magie en spraakpraktijken zoals necromancy, en ook op een algemene manier met mystiek en esoterisme. Met de publicatie van “Le Matin des Magiciens” in 1960, verschenen verschillende speculatieve theorieën over nazi-occultisme (het idee dat de nazi’s door sommige occulte instanties werden geleid, of kwaadaardige krachten, onzichtbare hiërarchieën, onbekende superieuren, geheime samenlevingen of zelfs Satan direct ) Zijn ook onderdeel geworden van deze populaire cultuur.

Direct inzicht in of perceptie van het occulte bestaat niet uit toegang tot fysiek meetbare feiten, maar wordt door de geest of de geest bereikt, wat een element van mentale, psychologische of spirituele training vereist.

Dit maakt vaak gebruik van een ‘focus’, die een fysiek object, een ritualistische actie kan zijn (bijvoorbeeld meditatie of chanting) of een medium waarin men zich helemaal onderdompelt.