Phyto fasting & Ayurveda

Phyto fasting & Ayurveda

Gedurende drie dagen vasten kan het gehele immuunsysteem van de mens regenereren.
Onderzoekers aan de Universiteit van Zuid-Californië beschrijven hun studie als “opmerkelijk en een belangrijke doorbraak” bij het vinden van natuurlijke methoden om het immuunsysteem te stimuleren.

In het verleden zijn vaste diëten door voedingsdeskundigen gekritiseerd omdat ze ongezond zijn.
Echter, deze nieuwe studie van de Amerikanen suggereert dat het honger van het lichaam start stamcellen in het produceren van nieuwe witte bloedcellen, die vechten tegen infectie.
De onderzoekers zeiden dat hun ontdekking bijzonder gunstig kan zijn voor mensen die lijden aan beschadigde immuunsystemen, zoals kankerpatiënten op chemotherapie.
Ook oudere mensen zullen sterk van deze studie profiteren.

Naarmate mensen ouder worden, wordt hun immuunsysteem zwakker, waardoor het moeilijker wordt om zelfs zeldzame ziekten te bevechten.
Volgens deze studie kan vasten hen helpen hun immuunsysteem op de goede weg te krijgen.

Vasten voor 72 uur beschermt ook kankerpatiënten tegen de giftige invloed van chemotherapie.
Chemotherapie redt levens, maar zorgt ook voor significante zekerheidsschade aan het immuunsysteem.
De resultaten van deze studie suggereren dat vasten sommige van de schadelijke effecten van chemotherapie kunnen verminderen.
Bij deze studie stellen de onderzoekers vast dat ze een “regeneratieve schakelaar” kunnen aanspreken , die stamcellen vraagt ​​om nieuwe witte bloedcellen te creëren, die het hele immuunsysteem regenereren.

Dit geeft het ‘OK’ voor stamcellen om verder te gaan en het gehele systeem te profilereren en te herbouwen.
En het goede nieuws is dat het lichaam zich losmaakte van de onderdelen van het systeem dat beschadigd of oud is, dit zijn de inefficiënte onderdelen tijdens het vasten.
Nu, als u begint met een systeem dat sterk wordt beschadigd door chemotherapie of veroudering, kunnen vastende cycli letterlijk een nieuw immuunsysteem genereren. “

Bijna alle culturen en naturopathische benaderingen herkennen een periode van vasten.
Externe plezier moet in deze tijd worden afgekeurd en innerlijke beschouwing wordt in overeenstemming met het principe gehandhaafd: ‘Het lichaam vermindert, de geest wint.’

De lente is de beste tijd, volgens Ayurveda, voor geconcentreerde zuivering.
Dit komt doordat het lichaam in ieder geval zijn eigen lente-schoonmaak doet.
Toenemende temperaturen veroorzaken de Kapha die tijdens de winter in het lichaam is opgehoopt om te vloeibaar maken.
Het lichaam streeft ernaar de opgeloste Kapha te verminderen of te elimineren. Om dit effectief en duurzaam te doen, adviseert Ayurveda een Panchakarma-regime, vooral in het voorjaar vanwege de effectieve en voordelige eliminatiemethoden. Het regeneratieproces kan echter ook thuis worden versterkt, bijvoorbeeld door licht, Kapha-reducerend voedsel.

Volledige vasten of zogenaamde “nul vasten” wordt alleen zeer zelden aanbevolen in Ayurveda omdat het het spijsverteringskanaal (agni) vermindert en Vata verhoogt. Het verminderen van uw voedselverbruik voor een bepaalde periode is meer voordelig. Bijvoorbeeld, men kan gewoon ontbijt overslaan en hebben alleen een lichte groentesoep in de avond.
Lunch moet strikt vegetarisch zijn, wat niet alleen vlees betekent, maar ook geen vis, eieren of zuivelproducten.
In plaats daarvan kiest u voor licht voedsel dat uw spijsvertering versterkt en Kapha vermindert, die in de lentetijd heerst.
Dit omvat vooral bladgroene groenten zoals spinazie of cichorei.
Net zo geschikt voor ayurvedische vasten is geel mung dal, soep of kitchari (week dezelfde hoeveelheid gedroogde gele mungbonen en basmati rijst in koud water en kook samen met drooggebraden komijn, koriander en gemalen gember).
Ayurvedische voedingssupplementen zoals Triphala Plus en Ama Cleanse kunnen ook het spijsverteringsproces ondersteunen.
Raadpleeg een ayurvedische dokter voor verdere individuele ayurvedische voedingsadviezen en gezondheidstips.

Terwijl u de inname op deze manier vermindert, moet u stress en lichamelijke belasting vermijden, zodat het lichaam zoveel mogelijk sterkte heeft voor het reinigingsproces.
Dit betekent echter niet dat je gewoon door een paar dagen slapen. Integendeel, het is het geval. Slapen tijdens de dag neemt Kapha toe, het tegenovergestelde van wat we willen bereiken.
Als er sprake is van lichte vermoeidheid, moet u liever een korte wandeling doen om de functies van het lichaam te stimuleren.
Dit zal je voorts wakker en fris doen voelen.

Ayurveda beveelt ook andere eenvoudige maatregelen aan om de spijsverteringskracht te stimuleren en schadelijke metabolische resten te elimineren en natuurlijk niet alleen in het voorjaar.
Neem elke half uur een paar waterdruppels warm water. Bereid een voldoende hoeveelheid in de ochtend uit door een liter water gedurende tenminste tien minuten te koken en op te slaan in een thermosfles, zodat het de hele dag beschikbaar is. Verse gember kan worden toegevoegd aan het water volgens uw individuele smaak en specifieke grondwet.

Ayurveda beveelt een vloeibare dag aan om de balans van de drie doshas op een blijvende manier te ondersteunen.
Eenmaal per week nemen alleen vloeistoffen zoals verse groentesoep, lassi en natuurlijk warm water.
Vruchtensappen zullen hongerpangs afweren. Als u niet ondergewicht bent, kunt u over een paar weken of zelfs maanden een vloeibare dag in uw routine opnemen.
Dit is vooral effectief als je het overdreven hebt met wat je de vorige dag hebt gegeten.

EGOGENESIS werkt voor u een persoonlijk op maat PHYTO FASTING PLAN uit.
Wenst u meer informatie, aarzel dan niet om ons te contacteren info@egogenesis.be