Wat is lucide dromen ?

Wat is lucide dromen ?

De laatste jaren, zijn heldere dromen een steeds populairder onderwerp geworden. Er zijn verschillende boeken over het onderwerp verschenen en veel mensen hebben inderdaad de fantastische speeltuin van het dromen ontdekt. Mogelijk herinneren we ons de incidentele en buitengewone vliegende dromen uit onze jeugd, maar ergens tijdens de tienertijd hebben de meesten van ons helaas het vermogen om te genieten van droomland verloren. Maar wat is een lucide droom precies?

In feite wordt een droom lucide wanneer je ervan bewust bent dat je aan het dromen bent.

Lucid DreamWe worden vaak bewust, of lucide, in het midden van een droom, wanneer iets raars of buitengewoons gebeurt. Wanneer de zaken bizar worden, vragen we ons het hoe en waarom van de droom af en realiseren we dat we dromen. De meesten van ons ervaren wel eens een spontane heldere droom, zonder moeite.

Maar het is belangrijk om op te merken dat lucide worden in een droom niet noodzakelijk betekent dat we controle hebben over wat er gebeurt, dat is een meer gevorderde prestatie. In de vroege stadia van droom bewustheid, is het normaal dat je je realiseert dat je droomt, maar je wordt er nog steeds door meegevoerd en je bent een toeschouwer in plaats van een actieve deelnemer. Droomcontrole is absoluut mogelijk, maar kost wat moeite.

Als een gevolg hiervan, zijn er meerdere niveaus van helderheid. In hogere niveaus, zul je wellicht je vrijheid realiseren om rond te zwerven en te materialiseren wat je wilt. In lagere niveaus van bewustzijn, zul je meer een toeschouwer zijn die de film van je droom bekijkt. Het regelmatig in- en uit bewustzijn vallen komt ook vaak voor bij basisniveaus van helderheid.

Dream CatcherLucide dromen is niets nieuws, in feite is het zo oud als onze hersenen. Hoewel het tegenwoordig misschien iets nieuws is voor velen, was droombewustzijn een zeer belangrijk onderdeel van het spirituele leven van vele “primitieve” samenlevingen. Het kan zomaar zo zijn dat, ten tijde van de inquisitie, ook de kennis over deze schat van de menselijke geest werd uitgeroeid, samen met veel wijsheid over spirituele zaken. In elk geval werd de discipline van droomyoga in het Boeddhisme vele generaties doorgegeven en wordt nu beschouwd als een geavanceerde tantrische techniek. Ook zijn Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse sjamanen wel bekend met droombeelden en met name de kruiden die ze opwekken.

Lucide dromen is een kunst die uitgebouwd kan worden als je er de tijd voor neemt. Er zijn diverse vaardigheden die aangescherpt moeten worden en een daarvan is het herinneren van dromen. Een goede droomherinnering is essentieel om een heldere droom volledig te kunnen waarderen; je wilt niet wakker worden terwijl je alles vergeten bent wat je hebt meegemaakt. Maar nog belangrijker: Een goede droomherinnering is belangrijk als je lucide dromen wilt hebben.

Lucide dromen kan zowel leuk zijn als onthullend. Dromen zijn een manier om onze onbewuste geest te ontdekken en meer te leren over de aard van de realiteit. Het is een gezond proces en er zijn geen gevaren verbonden aan lucide dromen. En het beste is dat het helemaal legaal is.