De behandeling van trauma als de basis van verslaving

De behandeling van trauma als de basis van verslaving

We hebben allemaal last van trauma’s en ik heb mijn deel van de harde momenten gehad.
De dood van mijn moeder was een van de moeilijkste ervaring van mijn leven en het maakte me hulpeloos en alleen.
Psychologen zullen beweren dat deze incidenten zijn een noodzakelijk onderdeel van het leven, omdat ze ons leren emotionele lessen die ons sterker en succesvolle mensen.

Uit onderzoek blijkt dat veel patiënten met een verslaving in het verleden een ingrijpende gebeurtenis hebben meegemaakt.
Een gerichte behandeling waar niet alleen aandacht wordt besteed aan uw verslaving, maar ook aan de klachten die het gevolg kunnen zijn van de traumatische ervaring, kan dan zinvol zijn.

Verslaving wordt dus beschouwd als een cluster van symptomen die hun oorsprong vinden in een ontregeling van de beoordelings- en beloningsystemen in de hersenen.
Verslaving behandelen betekent dat dit niet alleen iets is van je brein, maar is een cluster van symptomen die al je levensgebieden raakt (met effect op je familie, op hoe je werkt/woont, hoe sociaal interacteert, op je lichamelijke gesteldheid , dit vraagt dus een holistische visie.

Eerst creëren we vertrouwen, zaaien we hoop, brengen we perspectief aan, motiveren we.
Bezorgdheid en betrokkenheid vormen de basis van een goede therapeutische relatie en geven hoop.

Deze therapievorm blijkt een goede aanvulling te zijn op de individuele gesprekstherapie bij traumabehandeling, maar is zeker niet gemakkelijk.
Deze therapie kan zowel individueel of in groep gegeven worden.
Deze therapie kan daarom wat beangstigend lijken. Het is belangrijk om te weten dat we rekening houden met uw tempo en niet overhaast te werk gaan.
We zorgen eerst voor veiligheid en stabiliteit voordat we met het trauma aan de slag gaan.