Lucide droomtechnieken

Lucide droomtechnieken

Lucide dromen is een kunst die door iedereen kan worden geleerd. Er zijn een aantal bewezen technieken die zullen helpen bewustzijn te verhogen en onze geesten trainen wakker te worden tijdens droomperiodes. Zoals voor veel dingen geldt: Oefening baart kunst.Houd een droomdagboek bij
Een van de simpelste en meest effectieve manieren om een beter gevoel voor dromen te ontwikkelen, is het bijhouden van een droomdagboek. Het is eenvoudig, houd gewoon een schrijfblok en een potlood naast je bed. Wanneer je wakker wordt, schijf je onmiddellijk zoveel mogelijk op van je droom.
Doe dit direct na het wakker worden. Zoals je wellicht weet, vervagen onze droomherinneringen snel.
Het droomdagboek stelt je in staat droompatronen te herkennen en stemmen over het algemeen onze gevoeligheid ten opzichte van dromen af. Als we onze dromen herinneren en hierover schrijven, raken we meer bekend met ons persoonlijke droomland. Omdat dromen zichzelf vaak herhalen, met een variatie hier en daar, is er een goede kans dat je het de volgende keer, in een vergelijkbare droomwereld, direct herkent en lucide wordt.

Realiteitscontrole
Nog een belangrijk onderdeel van lucide dromen is het uitvoeren van zogenaamde realiteitscontroles. Deze techniek is met name gericht op de vroege niveaus van bewustzijn, wanneer je al een toeschouwer bent van je droom, maar je nog niet realiseert dat je daadwerkelijk droomt. In deze toestand zal het uitvoeren van een paar simpele controles je helpen bepalen of je droomt of niet.
Belangrijk in het uitvoeren van realiteitscontroles in een droom is dit een gewoonte te maken als je wakker bent. Vraag jezelf tenminste 5 maal per dag: “Ben ik wakker?” en probeer deze vraag te beantwoorden door zorgvuldig naar je omgeving te kijken. Is er iets dat er apart uitziet?

Een aantal manieren voor het uitvoeren van een realiteitscontrole:

• Houd je neus vast, sluit je mond en probeer te ademen: Kan je dit doen ondanks dat je je luchtwegen blokkeert?
• Lezen: Kan je een zin twee keer lezen zonder dat hij verandert?
• Springen: Als je springt, kan je vliegen? Zweef je misschien?
• Kijk naar je handen en vraag: “Droom ik?” Klopt het aantal vingers? Over het algemeen klopt dit niet in een droom.
• Klokken: Kijk naar een digitale klok. Blijft de tijd constant?

Een hele goede is de spiegel controle: In een droom zal de weerspiegeling anders zijn, of compleet afwezig. Je kunt er een gewoonte van maken om telkens een realiteitscontrole uit te voeren als je een spiegel in je huis passeert. Deuren zijn ook altijd een goed ankerpunt, omdat we ze vele malen per dag tegenkomen.
Elke keer als je thuis door een deur wandelt vraag je jezelf: “Ben ik wakker? en je voert de controles uit.

Als je dit een paar dagen consequent oefent, zal het zo diepgeworteld zijn dat er een grote kans is dat je ergens in een droom een realiteitscontrole uitvoert. En als je inderdaad ontdekt: “Nee, ik ben niet wakker”, ben je je ineens bewust van je droombewustzijn. Het is normaal dat je zo overenthousiast wordt, als dit voor het eerst lukt, dat je wakker wordt. Maar geen zorgen, het is een geweldig teken en als je gewoon doorgaat zal dit vanzelf verdwijnen.

De MILD techniek
MILD staat voor Mnemonic Induction of Lucid Dreaming en werd beschreven door de psycholoog Stephen Laberge, een expert op het gebied van lucide dromen. Deze techniek richt zich op het onthouden van je laatste droom tot in de details om vervolgens dezelfde droomwereld opnieuw te betreden in een bewuste toestand. Om dit te doen, zet je je wekker om je na 4½, 6, of 7½ uur te wekken nadat je bent gaan slapen. Dat is het beste moment om helder te worden. Zodra je wakker wordt, probeer je voor je te halen wat je droomde. Onthoud de droom, maar stel je voor dat je helder werd op dat moment tijdens de droom. Vertel jezelf dat je bewust bent van het feit dat je droomt, zorg dat je vastberaden bent een heldere toestand in te gaan. Ga slapen met de verwachting en de vastberadenheid helder te zijn.

Nap Lucide techniek
Deze techniek lijkt het meest succesvol te zijn wanneer je het gebruikt in samenwerking met de realiteitscontroles. Zet je wekker 90 minuten eerder dan normaal. Nadat je alarm afgaat, blijf je 90 minuten wakker, lezend of denkend over helderheid. Ga weer slapen met de verwachting helder te worden.

Waggoner’s Modified Castaneda Techniek: Zoek je handen
Deze methode draait om het vinden van een verband tussen je handen en je bewustzijn. Deze techniek is in feite gebaseerd op de realiteitscontroles, maar richt zich voornamelijk op de handen. In dromen is het kijken naar je handen een bizarre ervaring, omdat ze meestal niet eruitzien zoals je verwacht. In plaats daarvan zien ze er vaak raar, enorm, rubberachtig of gekleurd uit. Dus om deze methode onder de knie te krijgen, voer je de realiteitscontroles uit door meerdere keren per dag naar je handen te kijken. Op een bepaald moment in je droom, zie je je handen en leg je de verbinding met het feit dat je droomt.
Een goede manier om je mentaal voor te bereiden is te gaan zitten op je bed, totdat je slaperig bent en je in een kalme, meditatieve toestand bevindt. Staar naar je handen en herhaal inwendig tegen jezelf: “Vannacht, als ik aan het dromen ben, zie ik mijn handen en realiseer dat ik droom.” Na vijf minuten, of wanneer je te moe wordt, ga je rustig liggen en ga slapen. Wanneer je midden in de nacht wakker wordt, onthoud je het zinnetje en zet je kracht bij je bedoeling om een lucide droom te betreden. Als je doorgaat met dit proces te herhalen, zal je op een bepaald moment je handen zien en helder worden.
De weg van de kruiden

Bepaalde kruiden hebben een lange geschiedenis van gebruik om heldere dromen op te wekken. In Zuid-Amerika hebben sjamanen de krachten van Calea Zachatechichi ontdekt om heldere dromen op te roepen. Maar wanneer we het over kruiden hebben, zijn Afrikaanse genezers de ware experts. Werkend met een arsenaal aan kruiden, ontdekten zij een groot scala aan planten die hun spirituele reizen ondersteunden.
De Xhosa en Zulu stammen uit Afrika stonden met name bekend om hun gebruik van droomkruiden zoals Silene Capensis, Entada Rheedii en Synaptolepis kirkii.