Waar Bevindt Zich De Epidurale Ruimte?

De epidurale ruimte ligt in het wervelkanaal en wordt begrensd door de wervels en het hersenvlies. In de epidurale ruimte bevinden zich onder andere de uit het ruggenmerg tredende zenuwen. Het kan nodig zijn om in deze ruimte medicijnen, bijvoorbeeld verdoving of ontstekingsremmende geneesmiddelen in te spuiten.

Wat betekent epidurale?

Wat is een ruggenprik (epiduraal)?

Een epiduraal is bedoeld als pijnstilling na de operatie. Deze vorm van pijnstilling wordt vaak gecombineerd met algehele anesthesie. We laten hierbij een katheter (dunne slang) achter in de zogenoemde ‘epidurale ruimte’ in de rug.

Wat is epiduraal vet?

Een ander woord voor wervelkolom is spina. De term lipomatose geeft aan dat er te veel aan vet aanwezig is. De term epiduraal geeft aan dat dit vet buiten het harde vlies rondom het ruggenmerg ligt in het wervelkanaal.

Wat is epidurale toediening?

Een epidurale injectie is een toediening van medicatie in de ruimte rondom het ruggenmerg, buiten de harde hersenvliezen. Deze ruimte kan bereikt worden aan de achterzijde van de wervelkolom ter hoogte van de nek, de romp, de lage rug en de stuit. Het doel van de behandeling is de pijn te verminderen.

Waar zit dura mater?

Het harde hersenvlies, of dura mater, is een vlies van collageen bindweefsel tussen de schedel en delen van het centrale zenuwstelsel. Dit vlies ligt in principe direct en overal tegen de schedel, maar ook rond het ruggenmerg. Tussen het harde hersenvlies en de schedel bestaat onder normale omstandigheden geen ruimte.

Waar zetten ze een ruggenprik?

Wat is een ruggenprik (spinaal)?

See also:  Welke Planeet Zie Je Vandaag?

Dit gebeurt via een prik in de onderrug. Hierbij worden de zenuwen naar uw onderlichaam, die zich in de ‘spinale ruimte’ bevinden, korte tijd uitgeschakeld. Door deze verdoving kunt u uw benen ook tijdelijk niet meer bewegen. Als u wilt, kunt u tijdens de operatie wakker blijven.

Wat is het verschil tussen epiduraal en Spinaal?

Deze ruggenprik is een combinatie van 2 soorten. De spinale ruggenprik verdooft het onderlichaam tijdens de operatie. De epidurale ruggenprik zorgt vervolgens voor pijnstilling in de dagen na de operatie via een dunne katheter (slangetje) in de rug. Als u wilt, kunt u tijdens de operatie wakker blijven.

Welke wervel epiduraal?

Door deze naald heen worden dan corticosteroïden in de epidurale ruimte gespoten om de ontsteking plaatselijk weg te nemen. Epiduraal injecties worden alleen bij de wervels van de borstwervelkolom en van de lendenwervelkolom toegepast en niet van de halswervelkolom.

Wat als epidurale niet werkt?

De epidurale pijnstilling heeft bij ongeveer 5% van de vrouwen onvoldoende effect. Dat kan gebeuren doordat het buisje verplaatst is of omdat de verdoving niet sterk genoeg is. Soms is het nodig om opnieuw te prikken. Op het hoogtepunt van een wee kun je toch nog wat druk of een beetje pijn voelen.

Wat kan je toedienen in de epidurale ruimte als iemand een epidurale katheter heeft?

Op die plek brengen we meestal ook een infuusslangetje in waarmee we tijdens en na de operatie extra verdovingsvloeistof kunnen toedienen.

Wat zit er in een epidurale injectie?

Bij een epidurale corticosteroïdeninjectie krijgt u een plaatselijk verdovingsmiddel en een ontstekingsremmend geneesmiddel (corticosteroïd) ingespoten. Deze injectie wordt gezet ter hoogte van de epidurale ruimte bij de nek, borstwervelkolom, de lage rug of het stuitje. Dit hangt af van hoe de pijn uitstraalt.

See also:  Welke Planeet Kun Je Zien?

Wat is de intrathecale ruimte?

De ruimte tussen hersenvlies en ruggenmerg is de spinale of ook wel intrathecale ruimte. Als de katheter hier wordt ingebracht heet hij dan ook spinale of intrathecale katheter.

Welke 3 vliezen bevinden zich in de hersenen?

Biologie

 • het harde hersenvlies (Latijn: dura mater)
 • het spinnenwebvlies (Latijn: arachnoides)
 • het zachte hersenvlies (Latijn: pia mater)
 • Waar ligt de pia mater?

  Het zachte hersenvlies of pia mater is het hersenvlies dat direct over de structuren van het centrale zenuwstelsel ligt en deze strak volgt. Over alle windingen en spleten, groot en klein, bevindt zich dit vlies. Het is een dun vlies dat de verschillende hersenstructuren bijeenhoudt.

  Hoe heet het middelste hersenvlies?

  Er zijn drie verschillende hersenvliezen. Hieronder staan ze van buiten naar binnen opgesomd. Een taaie, leerachtige laag (dura mater). Een dunne, middelste laag (arachnoidea of spinnenwebvlies).

  Is epidurale gevaarlijk?

  3.3. Is een epidurale verdoving schadelijk voor mijn baby? Een epidurale verdoving is absoluut veilig voor je baby. Doordat de verdoving in de epidurale of spinale ruimte wordt ingespoten is de concentratie aan verdovingsmiddelen in je bloed en dus ook bij je baby zeer beperkt en onschadelijk.

  Hoe lang duurt een epidurale injectie?

  Uw huid wordt ontsmet en de specialist geeft u een plaatselijke verdoving op de plaats waar hij de epidurale injectie gaat toedienen. Na inwerking van de verdovingsvloeistof krijgt u de eigenlijke epidurale injectie. De behandeling duurt ongeveer 10 minuten. Elke medische handeling brengt risico’s met zich mee.

  Wat is een nadeel van epidurale pijnstilling?

  Soms kunnen vervelende, niet-ernstige bijwerkingen optreden: bloeddrukdaling, hoofdpijn, krachtverlies in de benen, jeuk en verminderde blaasfunctie. Deze klachten zijn goed behandelbaar en van tijdelijke aard. Voor de bevalling kun je bijna nooit meer rondlopen; in de meeste gevallen moet je in bed blijven.

  See also:  Wat Rijmt Op Maan?

  Is epidurale verdoving gevaarlijk?

  Na een ruggenprik (bij spinale en epidurale anesthesie) kunt u last hebben van ernstige hoofdpijn. Bij een ruggenprik kan een beetje ruggenmergvocht verloren gaan door het gaatje van de naald in het omhulsel van het ruggenmerg. Algemeen wordt aangenomen dat dit de hoofdpijn veroorzaakt.

  Leave a Comment

  Your email address will not be published.