Jupiter – niet alleen de meest massieve en de grootste planeet van ons zonnestelsel, maar ook de meest heldere aan de hemel. Samen met Uranus, Neptunus en Saturnus wordt hij beschouwd als de reus.
Wat is de kleinste planeet?
De planeet Mercurius is naar de boodschapper van de Romeinse goden vernoemd vanwege zijn snelle draai om de zon. Ontdek waarom de planeet zo snel beweegt, of deze inderdaad de warmste planeet van het zonnestelsel is en waarom de kleinste planeet van het zonnestelsel langzaam krimpt.
Wat is de grootste planeet van de wereld?
Jupiter is de grootste planeet in ons zonnestelsel, ruim 1.300 keer zo groot als de aarde. Ze is zwaarder dan alle andere planeten samen.
Wat is de heetste planeet?
Door de dikke bewolking en dichte atmosfeer is het er erg warm. De temperatuur kan oplopen tot 465 graden Celsius en daarmee is Venus de heetste planeet in het zonnestelsel. Omdat Venus de planeet is die het dichtst bij de aarde staat, is er veel onderzoek naar gedaan.
Wat is de koudste planeet?
Uranus bezit de koudste atmosfeer van ons zonnestelsel, nog kouder dan de verder gelegen planeet Neptunus. In de atmosfeer van Uranus zakt de temperatuur tot een minimum van -224 graden Celsius.
Welke planeet is ontploft?
De laatste supernova die vanaf de aarde zichtbaar was, stamt uit 1604. De explosie werd onder andere waargenomen door de Duitse astronoom Johannes Kepler, die daarna meteen een boek schreef over het fenomeen. De ster van Kepler ontplofte waarschijnlijk op zo’n 20.000 lichtjaren van de aarde.
Welke planeet is verdwenen?
Pluto wordt sinds augustus 2006 geen planeet meer genoemd. Pluto heeft veel hemellichamen om zich heen, waardoor hij een dwergplaneet genoemd wordt.
Wat is de gevaarlijkste planeet?
Gitzwarte planeet slorpt 99,9% van het licht op
Volgens astronomen van het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics en de Princeton University ‘slorpt de planeet tot 99,9 procent van het sterrenlicht op dat erop valt’. Daarmee heeft TrES-2b het record als donkerste van de bekende exoplaneten.
Kan de zon ontploffen?
Het einde van de zon
Dat gebeurt over ongeveer 5 miljard jaar, als de zon is opgebrand. Een ster die geen waterstof en helium meer heeft om aan fusie-energie te komen zal in intensiteit afnemen maar heel erg opzwellen. De zon zal naar schatting zo groot opgeblazen worden dat de aarde erdoor wordt verzwolgen.
Wat is het grootste ding in het universum?
Sterrenstelsels, zoals de Melkweg, worden door de onderlinge zwaartekracht bijeengehouden in clusters, en die vormen samen weer superclusters. Met een diameter van 1 miljard lichtjaar is de BOSS Great Wall het grootste object dat ooit is waargenomen.
Wat is de oudste planeet ter wereld?
Jupiter is de oudste en de grootste
Jupiter is niet alleen de grootste, maar nu ook officieel de oudste planeet van ons zonnestelsel.
Welke planeet lijkt op de aarde?
Onderzoekers van NASA en de Universiteit van New Mexico zijn erachter gekomen dat de recent ontdekte planeet, TOI-1231 b, gelijkenissen met onze aarde vertoont. De planeet zou elke 24 dagen in een baan rond een rode dwergster draaien. Bovendien zou de temperatuur er veel koeler zijn dan op andere planeten.
Welke planeet heeft ook zuurstof?
Marsrover produceert voor het eerst zuurstof op andere planeet dan aarde. De Amerikaanse Marsrover Perseverance heeft zuurstof gewonnen uit de koolstofdioxiderijke atmosfeer van Mars, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.
Kun je lopen op Uranus?
Alleen op in de zon gelegen delen rondom de evenaar komen wolkenformaties weleens voor. In de hogere lagen van de atmosfeer komen stormen voor waarbij de windsnelheid op kan lopen tot 720 km/u. De atmosfeer van Uranus lijkt veel op die van de andere ijsreus: Neptunus.
Atmosfeer.
Samenstelling atmosfeer | |
---|---|
water (H2O) | sporen |
Hoeveel planeten zijn er in de wereld?
Vroeger kenden we negen planeten: Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto. Door de beslissing van 24 augustus 2006 van de Internationale Astronomische Unie is Pluto gedegradeerd tot een dwergplaneet en draaien er ‘officieel’ nog maar acht planeten rond de zon.
Welke planeet is het dichtst bij de zon?
De acht planeten die we in ons zonnestelsel kennen, zijn Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus. Ze zijn alle acht verschillend en hieronder kun je de bijzonderheden van deze planeten lezen. Mercurius De kleinste planeet uit ons zonnestelsel. Deze planeet staat ook het dichtst bij de zon.
Hoeveel planeten zijn er in totaal?
Vroeger kenden we negen planeten: Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto. Door de beslissing van 24 augustus 2006 van de Internationale Astronomische Unie is Pluto gedegradeerd tot een dwergplaneet en draaien er ‘officieel’ nog maar acht planeten rond de zon.
Wat is de volgorde van de planeten?
De planeten
Want dit zijn de acht planeten van dicht bij tot ver van de zon: Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en (dwergplaneet) Pluto.
Welke planeet is groter dan de aarde?
Jupiter en Saturnus zijn de twee grootste planeten in het zonnestelsel. De middellijn van Jupiter is elf keer zo groot als de middellijn van de aarde; Saturnus is een slagje kleiner.