Welke Ruimte Rookmelder?

op elke verdieping tegen het plafond. minimaal 50 cm van een muur of hoek en niet op de tocht of bij mechanische ventilatie in de buurt. in de ruimte waar de slaapkamers op uit komen (vluchtroute)

Waar moeten rookmelders hangen in huis?

In uw huis moet sinds 1 juli 2022 op iedere verdieping met een woonkamer, slaapkamer of keuken een rookmelder hangen. Zo krijgt u sneller een waarschuwing bij rook of brand. In een zolder of kelder die u alleen gebruikt voor bijvoorbeeld het drogen van was of als berging, is een rookmelder niet verplicht.

Waarom rookmelder 50 cm van muur?

Doordat rook altijd stijgt is het belangrijk om de rookmelder aan het plafond te hangen. Dit is de plek waar de rookmelder het snelste alarm kan geven indien er een brand ontstaat. Hang de melder in het midden van het plafond op minimaal 50 centimeter van een muur of hoek.

Waar moet je geen rookmelders ophangen?

Waar rookmelders niet plaatsen?

 • In badkamers, keukens, douches, garages enzovoorts.
 • Oppervlakten die normaal warmer of kouder zijn dan de rest van de ruimte.
 • Naast of direct boven kachels.
 • Op zeer hoge of moeilijk bereikbare plaatsen.
 • Op zeer stoffige en vervuilde plaatsen.
 • Binnen 1 meter van dimmers en bedraging.
 • Hoeveel afstand tussen rookmelders?

  Rookmelders in gangen

  In gangen met een maximale breedte van 3 m, mag de afstand tussen de twee rookmelders niet meer dan 15 m zijn. De afstand van de rookmelder tot het begin van de gang mag niet meer dan 7,5 m bedragen.

  Waarom geen rookmelder in woonkamer?

  De elektrische impulsen kunnen de rookmelder storen. Plaats een rookmelder ook niet in de buurt van ramen, deuren en ventilatiekappen. Op oppervlakten die warmer of kouder zijn dan de rest van de ruimte in huis. Door de temperatuurverschillen kan het voorkomen dat de rook de melder niet op tijd bereikt.

  See also:  Wat Is De Kleur Van De Maan?

  Kan een rookmelder tegen de muur geplaatst worden?

  Waar moet je de rookmelders plaatsen? Plaats een rookmelder op elke verdieping, tegen het plafond. Dus niet tegen de muur! Zorg dat deze minimaal 50 centimeter van een muur of hoek hangt, en niet op de tocht of in de buurt van mechanische ventilatie.

  Waarom rookmelder niet tegen muur?

  Waarom rookmelder niet tegen muur? Rookmelders worden hoog aan de muur of aan het plafond geplaatst, aangezien warmte en rook opstijgt. Wij adviseren om zeker een rookmelder op te hangen in de hal en op de overloop, aangezien dit de vluchtroutes zijn als er een brand uitbreekt.

  Kun je een rookmelder verticaal plaatsen?

  Nog even dit. Veel mensen vragen zich af: mag een rookmelder verticaal hangen? Als daarvoor een bevestigingssysteem is bijgeleverd, dan kan dat inderdaad.

  Kan je rookmelder op kast leggen?

  Een rookmelder mag in geen geval op een kast liggen of boven een kast geplaatst zijn. Op deze plaatsen komt de rook namelijk te laat om tijdig alarm te slaan.

  Hoeveel rookmelders moet je in huis hebben?

  Deze verplichting bestaat al sinds 2003 voor nieuwbouwwoningen, maar volgens de nieuwe wetgeving moet ook in bestaande woningen op iedere verdieping een rookmelder hangen. Dit geldt voor verblijfsruimtes én besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen gaat.

  Is rookmelder verplicht op zolder?

  Op iedere bouwlaag moet een goedgekeurde brandmelder komen te hangen. Een zolder die niet als verblijfsruimte dient, hoeft geen rookmelder te hebben hangen. Als jouw besloten gang op de begane grond een vluchtroute is voor een verdieping erboven, dan moet je daar ook een werkende rookmelder ophangen.

  See also:  Wat Doet De Volle Maan?

  Hoeveel m2 per rookmelder?

  Je dient minstens 1 rookmelder te installeren per bouwlaag die als verblijfsruimte gebruikt wordt. Dat betekent dus: 1 rookmelder per verdieping. Een kelder of een zolder waar je niet in verblijft (en die dus bijvoorbeeld enkel voor opslag dient), hoeft geen rookmelder te hebben.

  Waar rookmelder plaatsen schuin plafond?

  Plaats de rookmelder bij voorkeur in het midden van het plafond, minimaal 50 cm van de muur. Bij schuine daken, plaats je de melder tegen de schuine wand, minimaal 90 cm verticaal gemeten van de nok van het dak.

  Kan je rookmelder op kast leggen?

  Een rookmelder mag in geen geval op een kast liggen of boven een kast geplaatst zijn. Op deze plaatsen komt de rook namelijk te laat om tijdig alarm te slaan.

  Kun je een rookmelder verticaal plaatsen?

  Een rookmelder ophangen in de keuken is ook geen goed plan, want daar wordt vanzelfsprekend rook en/of stoom gegeneerd. Nog even dit. Veel mensen vragen zich af: mag een rookmelder verticaal hangen? Als daarvoor een bevestigingssysteem is bijgeleverd, dan kan dat inderdaad.

  Leave a Comment

  Your email address will not be published.