Welke Space Shuttles Zijn Verongelukt?

Op 12 april 1981 was Columbia het allereerste ruimteveer dat in een baan rond de aarde werd gebracht. Daarna volgden Challenger (1983), Discovery (1984) en Atlantis (1985). Endeavour (1992) werd gebouwd ter vervanging van Challenger, die in 1986 verongelukte.

Welke space shuttles zijn ontploft?

Precies 35 jaar geleden, op 28 januari 1986, ontplofte de Space Shuttle Challenger 73 seconden na de lancering. Het weer speelde een belangrijke rol. Op de thumbnail: De Challenger wordt gelanceerd. 73 seconden latetr zou het ruimteveer ontploffen.

Welke Apollo is verongelukt?

Op 13 april 1970 ontplofte de zuurstoftank van de CSM van Apollo 13, die op weg was naar de Maan. Dit veroorzaakte grote schade aan de besturing en lifesupportsystemen.

Waarom is de Challenger ontploft?

Een onderzoekscommissie concludeerde destijds dat slecht functionerende afsluitringen in combinatie met de kou tijdens de lancering de oorzaak waren van de ramp. Gassen konden weglekken en dat resulteerde uiteindelijk in een explosie.

Wat is er gebeurd met de Challenger?

De spaceshuttle Challenger werd op 28 januari 1986 gelanceerd. Het werd de laatste vlucht van het ruimteveer. Amper 73 seconden na de lancering ontplofte het. Alle zeven bemanningsleden kwamen om: zes astronauten en voor het eerst ook een gewone burger, de 37-jarige Christa McAuliffe.

Wat is er gebeurd met de Apollo 13?

Apollo 13 werd op 11 april 1970 met behulp van een Saturnus V-draagraket gelanceerd vanaf Cape Kennedy in Florida. De LM werd zonder problemen uit de laatste trap van de raket gehaald, en de Command Module Odyssey was gekoppeld aan de Lunar Module Aquarius onderweg naar de maan.

See also:  Hoe Draait De Maan?

Hoeveel Apollo missies zijn er geweest?

Het Apollo-programma omvatte 11 bemande vluchten, aangeduid als Apollo 7 tot en met Apollo 17. Apollo 4 tot en met Apollo 6 waren onbemande testvluchten.

Waar ga je dood aan in de ruimte?

Geen zuurstof betekent dat het bloed er ook geen meer kan opnemen, terwijl het hart blijft verder pompen. Na ongeveer 15 seconden is de voorraad zuurstof in je lichaam geconsumeerd; het zuurstofloos bloed vloeit naar de hersenen en je verliest het bewustzijn. En de dood volgt na een paar minuten.

Waar is Apollo 13?

Apollo 13
Call Sign (CSM) Odyssey
Call Sign (LM) Aquarius
Bemanning 3
Lancering 11 april 1970 19:13:00 UTC Kennedy Space Center LC 39a

Welke raket ging naar de maan?

Apollo 11 was de missie van het Apolloprogramma die de eerste mensen op de Maan zette. De bemanning van de Apollo 11 bestond uit de astronauten Neil Armstrong, Edwin ‘Buzz’ Aldrin en Michael Collins.

Hoe hoog vliegt de Space Shuttle?

Zij brachten de shuttle met een snelheid van 4 973 km/uur naar een hoogte van 45 km. Lancering van de Space Shuttle Atlantis.

Waar zijn de Space Shuttles?

Atlantis gaat naar het Kennedy Space Center, Endeavour eindigt in het California Science Center in Los Angeles, Discovery gaat naar het Steven F. Udvar-Hazy Center van het National Air & Space Museum in Washington en Enterprise verhuist naar het Intrepid Sea, Air & Space Museum in New York.

Hoe duur is een Space shuttle?

Aanvankelijk wilde men de Enterprise tot een volwaardige spaceshuttle omturnen, maar dat bleek te duur. Eén spaceshuttlelancering kost 450 miljoen dollar, met de huidige koers zo’n 336 miljoen euro. De laadruimte van de shuttle is 4,6 bij 18 meter en neemt het grootste deel van de romp in.

See also:  Wat Is Groter Maan Of Aarde?

Hoe snel gaat een space shuttle in de ruimte?

De shuttle heeft dan een snelheid van een kleine 30.000 kilometer per uur bereikt, en met die vaart val je vanaf 380 kilometer om de aarde heen inplaats van er naar terug.

Wie heeft de Space shuttle bedacht?

Juni 1974: NASA begint de bouw van de eerste spaceshuttle, het testtoestel Enterprise. In 1977 enkele keren gebruikt om de landing te oefenen, ging nooit de ruimte in. April 1981: Eerste spaceshuttlevlucht ooit. Columbia gelanceerd met twee bemanningsleden.

Leave a Comment

Your email address will not be published.