Synesthesie

Synesthesie

Synesthesie is een neurologische conditie waarbij een zintuig ( bijvoorbeeld het gehoor) gelijktijdig waargenomen wordt door één of meer extra zintuigen zoals gezichtsvermogen .
Een andere vorm van synesthesie sluit zich aan voorwerpen , zoals brieven , vormen , cijfers of mensen namen met een zintuiglijke waarneming , zoals geur, kleur of smaak.
Het woord synesthesie komt van twee Griekse woorden , syn ( samen) en aisthesis ( beleving ) .
Daarom betekent synesthesie letterlijk ” toetreding tot de waarneming. ”
Homo-erectus

Synesthesie kan elk van de zintuigen betrekken .
De meest algemene vorm zijn gekleurde letters en cijfers , wanneer iemand steeds altijd een bepaalde kleur in reactie op een bepaalde letter van het alfabet of nummer ziet .
Zo kan een synesthete ( een persoon met synesthesie ) het woord ” plane” als mintgroen of het getal ” 4″ als donkerbruin zien.
Er zijn ook synesthetes die geluiden horen in reactie op de geur , of die ruiken sterker naar aanleiding van aanraking , of die iets sterks voelen in reactie op wat ze zien.
Zowat iedere combinatie van alle zintuigen is mogelijk.
Er zijn een aantal mensen met synesthesie waarbij drie of zelfs meer zintuigen gecombineerd worden, maar dit is uiterst zeldzaam.

Synesthetische percepties zijn specifiek voor elke persoon.
Verschillende mensen met synesthesie bijna altijd oneens zijn over hun waarnemingen . Met andere woorden , als men synesthete denkt dat de letter ” Q ” blauw gekleurd is , ziet de andere synesthete misschien ” q ” als oranje .

Hoewel er geen officieel gevestigde methode voor het diagnosticeren van synesthesie, zijn enkele richtlijnen ontwikkeld door Richard Cytowic, MD, dit is een vooraanstaand onderzoeker van synesthesie.
Niet iedereen is het eens over zijn normen, maar ze bieden tenminsten een uitgangspunt voor een diagnose. Volgens hem, zijn synesthetic percepties:

Onvrijwillig: synesthetes denken niet na over hun waarnemingen; ze gewoon gebeuren.

Geprojecteerd: Bij het voorstellen van een beleving, wanneer je deze inbeeld verschijnt er om een kleur, Een synesthete ziet eigenlijk een kleur geprojecteerd buiten het lichaam.

Duurzaam en generiek: de perceptie moet elke keer hetzelfde zijn; bijvoorbeeld, als je chocolade proeft als je naar Beethovens Vioolconcert luistert,maar dan keer op keer;
Ook moet de perceptie generiek zijn – dat wil zeggen, kleuren of lijnen of vormen zien als reactie op een bepaalde geur, maar niet complexer , zoals een kamer met mensen en meubels en schilderijen aan de muur.

Memorabel: vaak wordt de 2de synesthetische perceptie beter herinnerd dan de eerste waarneming; bijvoorbeeld, zal een synesthete die altijd de kleur paars associeert met de naam “Laura” vaak vergeten dat de naam van de vrouw is en paars onthouden in plaats van daadwerkelijk “Laura”.

Emotioneel: de perceptie kan emotionele reacties zoals aangename maar ook onaangename gevoelens veroorzaken.

Er is veel interesse in synesthesie , omdat dit iets over het menselijk bewustzijn kan uitwijzen .
Een van de grootste mysteries in de studie van bewustzijn wat de zogenaamde ” bindingsprobleem . ”
Niemand weet hoe we al onze waarnemingen samen binden in een compleet geheel.
Bijvoorbeeld, wanneer je een bloem vast houd, zie je de kleuren , zie je de vorm , je de geur ruiken , en je voelt de textuur .
Je hersenen beheren al deze waarnemingen samen in één concept of begrip bloem .

Synesthetes hebben mogelijk aanvullende waarnemingen die iets extra’s toe voegen aan hun concept van een bloem .
Het bestuderen van deze waarnemingen kan ons helpen te begrijpen hoe we onze wereld om ons heen waarnemen .